18 Ιουν 2009

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ κ. ΠΑΠΑΧΕΛΑ;

Αναδημοσιεύω αυτούσιο, άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Αλέξη Παπαχελά, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Blog citypress-gr, σήμερα 18.06.2009:

"Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακάμψει και να παλέψει «στα ίσια» τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν βασίζουν την ανάλυσή τους στη γνωστή υπεραπλουστευτική λογική που λέει «βάλε όσους δεν ψήφισαν που είναι όλοι δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες, βάλε και ένα 3% που θα ξαναγυρίσει από τον Καρατζαφέρη, βάλε και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι παπανδρεϊκοί, να ’το ήλθαμε πρώτο κόμμα». Η αριθμητική, όπως είναι γνωστό, δεν έχει πάντοτε εφαρμογή στην πολιτική, όπου τα ένστικτα, οι υπόγειες δυναμικές και άλλα πολλά παίζουν τον δικό τους απρόβλεπτο ρόλο. Οι οπαδοί αυτής της μηχανιστικής θεωρίας είναι τα στελέχη που θέλουν να πείσουν τον πρωθυπουργό να μην αλλάξει τίποτα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που μετά τον περασμένο Δεκέμβρη δεν αντελήφθησαν πόσο τρόμαξε η μεσαία τάξη όταν η Αθήνα έμοιαζε με πρωτεύουσα του Λιβάνου. Και με το «λάου λάου» στη δημόσια τάξη και το «σιγά σιγά μην έχουμε πολιτικό κόστος» έφτασαν στο σημείο να σύρει ο ΛΑΟΣ την κυβέρνηση σε θέματα αιχμής.

Αν ο κ. Καραμανλής έχει αντοχές θα μπορούσε να τους βάλει στην άκρη και να φέρει κοντά του τους ανθρώπους που τον πιέζουν, του προτείνουν ιδέες και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Αν όχι, μπορεί να παραμείνει στη «γυάλα» των συμβούλων που επιμένουν πως «τίποτα δεν πρέπει να αποφασισθεί με το αίμα ζεστό». Πρόκειται για χαρακτήρες που θα μπορούσαν άνετα να πρωταγωνιστήσουν στην περίφημη βρετανική σειρά Yes Minister (Μάλιστα κύριε Υπουργέ), αλλά που δεν ενδείκνυνται για κρίσιμες πολιτικές στιγμές.

Νέο επικοινωνιακό επιτελείο, ένας άνθρωπος με απόλυτη και ξεκάθαρη ευθύνη για θέματα δημόσιας ασφάλειας, συγκεκριμένες δράσεις χωρίς δισταγμούς για λαθρομετανάστες - ασφάλεια, νέο κομματικό επιτελείο, δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος παρά τις όποιες αντιρρήσεις, κάποια δημοσιονομικά μέτρα για να αποτραπεί το αδιέξοδο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Καραμανλής για να αντιστρέψει το κλίμα. Φτάνουν για να κερδίσει τις εκλογές ή να έλθει δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά; Στην πολιτική, όπως και στη ζωή γενικά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Σίγουρα, πάντως, αν συνεχίσει ο κ. Καραμανλής να μην αντιδρά σε πραγματικό πολιτικό χρόνο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει όλο και λιγότερες ελπίδες ανάκαμψης. Η ακινησία, όσο γοητευτική και αν την εμφανίζουν κάποιοι, δεν είναι τώρα πια λύση."


Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπόψη δημοσιογράφος έρχεται σήμερα, ύστερα από τόσους μήνες προβλημάτων και συνεχών ανησυχηρτικών ενδείξεων, να μας πει αυτό που σκέφτεται εδώ και καιρό ο μέσος Νεοδημοκράτης, ο μέσος ΔΕΞΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!
Οι ριζικές αλλαγές για τις οποίες μιλάτε συζητώνται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ εδώ και μήνες. Ο κόσμος ήδη γνωρίζει! Που ήστασταν όμως τότε, που γινόντουσαν οι φασαρίες, για να πείτε αυτές τις απόψεις; Το μόνο που ακούγαμε τότε ήταν για την ανικανότητα της κυβέρνησης και παίζαμε τις κουμπάρες για το πως τελικά πρέπει να αντιδρά η Αστυνομία. Όλοι οι δημοσιογράφοι έπαιζαν το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης που επιχειρήθηκε δια των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ακουμπόύσαν καθόλου την ουσία του προβλήματος.
Ξέρετε κάτι; Αυτά που λέτε εσείς σήμερα έχουν ήδη παλιώσει. Μοιάζουν με τα περιβόητα αρχεία του Foreign Office, που όταν περάδσει ο καιρός και δεν επηρεάζουν καταστάσεις βγαίνουν στη φόρα. Ο κόσμος είναι ήδη βήματα μπροστά γύρω από το τι πρέπει να γίνει. Τα μέτρα που προτείνετε είναι σωστά αλλά δεν είναι πλέον επαρκή.
Τι σας κρατούσε και δεν τα λέγατε νωρίτερα; Θεωρώ πως, λόγω της οξυδέρκειας και της εμπειρίας που σας διακρίνει, τα είχατε ήδη σκεφτεί από τότε. Τότε όμως δε σας ακούσαμε να τα λέτε! Εκτός και αν φυλάγατε τότε τις Θερμοπύλες όλων αυτών που εμμέσως πλην σαφώς αποδοκιμάζετε σήμερα.
Εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος....γνωρίζω όμως, σε μικρότερο, φυσικά, βαθμό από εσάς, ότι το επάγγελμά σας πρέπει να διακρίνεται και από τη βούληση για την υποβολή προτάσεων σε πραγματικό πολιτικό χρόνο και όχι από τη σιωπή ή από απλή δημοσίευση διαπιστώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: