26 Ιαν 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ - ΚΩΣΤΑΣ...ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Τη στιγμή που ο κόσμος ¨χάνεται¨ με την υπόθεση Ζαχόπουλου, στο ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό της μύγας. Μίας μύγας που είχαν από χρόνια αλλά δεν είχαν λόγο να τη μυγιάζονται αφού ήταν στην εξουσία. Είναι κοινός τόπος στους υγιώς σκεπτόμενους ΠΑΣΟΚους ότι το κόμμα του πράσινου ήλιου ήταν από ετών ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Κάτι σαν τη Σοβιετική Ένωση, ας πούμε. Πάντοτε υπήρχαν μέσα του διάφορες ιδεολογικές τάσεις, κάτι που επιδίωξε και ο ίδιος ο Ανδρέας, όταν το ίδρυσε, μόνο και μόνο για να πλατυάσει την εκλογική βάση του. Ωστόσο, η επιλογή αυτή άρχισε να γίνεται μπούμερανγκ από την εποχή του Σημίτη και του δήθεν εκσυγχρονιστικού προφίλ του. Πως θα μπορούσε ένα κόμμα να εκσυγχρονίσει και να εκσυγχρονιστεί, έχοντας στους κόλπους του τα ίδια πρόσωπα που εφθάρησαν με τα σκάνδαλα Κοσκωτά και την απαξίωση του '89, μόνο ο ίδιος ο Σημίτης το ήξερε.
Τα όργανα άρχισαν από το 2004! Το ΠΑΣΟΚ πέρασε, όπως φαίνεται ανεπιστρεπτί, στην αντιπολίτευση και τα κοράκια της εσωκομματικής διαπλοκής άρχισαν το έργο τους. Σήμερα, βλέπουμε την τελική πράξη του έργου. Σας έγραφα από το Σεπτέμβριο ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών. Ο έρωτας των ιδεολογικών τάσεων του κόμματος μετατράπηκε σε απύθμενο μίσος, ένεκα εξουσιαστικού κενού πλέον.
Ο Βενιζέλος (και ο κάθε Βενιζέλος) δε θα μπορούσε πλέον να περιμένει το δαχτυλίδι της αρχηγίας. Άρχισε πλέον να στήνει το δικό του ταμπλό και να προσελκύει πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, που, είτε δεν έχουν μέλλον επί Γιώργου είτε έχουν σιχαθεί την ώρα και τη στιγμή που χάσανε τις εκλογές και βρέθηκαν στο καναβάτσο.
Η κίνηση των 22 βουλευτών θα έχει και συνέχεια. Και αυτόν που λυπάμαι πιο πολύ είναι το Γιώργο, που, αν και πολιτικά ανεπαρκής, έχει αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει κάθαρση. Δεν μπορεί όμως να την υλοποιήσει, αφού στους κόλπους του κινήματος κυριαρχεί η αλαζονεία της εξουσίας, ο κομπλεξισμός και τα βραχυκυκλωμένα συμφέροντα όλων αυτών (θεσμικών και εξωθεσμικών) που επί χρόνια ποντάριζαν και στήριζαν το άλογο της πάλαι ποτέ Αλλαγής.

Και ξέρετε τι ¨φοβάμαι¨ ακόμα. ¨ότι αυτή η διάσπαση θα οδηγήσει και τη ΝΔ σε ανακατατάξεις. Εδώ όμως ή επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Αντί να βλέπουμε τη ΝΔ να απέχει έτη φωτός, ως Κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ, η διαχειριστική ανεπάρκεια και η επιπολαιότητα βασικών κομματικών και κυβερνητικών στελεχών της πλήττει, τόσο την αξιοπιστία του κυβερνητικού έργου όσο και την εικόνα της ΝΔ. Ευτυχώς, πάντως, που υπάρχει ο Καραμανλής. Αν στη θέση του ήταν κανένας άλλος θα είχε φουντάρει το καράβι. Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο κόσμος δείχνει ακόμα ανοχή ελέω Καραμανλή. Γιατί όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και καθαρό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο, πολλοί από τους συνεργάτες του, υπουργοί και στελέχη, αντί να τον στηρίζουν και να προωθούν σωστά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, επιδίδονται σε ένα ατελείωτο κυνηγητό της γκάφας και της κολοτούμπας. Αν δηλαδή ο Ζαχόπουλος ήταν ένα μέτριο στέλεχος, όπως τον αποκαλούν πολλοί, τι να πούμε για τον κ. Κουκοδήμο; Επιτρέπεται ένας βουλευτής να αφήνει να χρησιμοποιούν το όνομα του και να τον κατονομάζουν, έστω και ως αθώο εμπλεκόμενο, σε σενάρια δημοσιογραφικών και πολιτικών δοσοληψιών;
Επιτρέπεται ο κ. Μαγγίνας να αναλαμβάνει υπουργός Απασχόλησης και να είναι τελικά τόσο ευάλωτος στην επιπολαιότητα, τόσο για το θέμα του σπιτιού και των Ινδών όσο και για το διορισμό της κόρης του; Επιτρέπεται ο κ. Ζαχόπουλος να έχει δημιουργήσει με τις προσωπικές του αδυναμίες μία τέτοια κατάσταση; Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί ότι κατέχουν θέσεις και αξιώματα που απαιτούν σοβαρότητα και άμεμπτο παρελθόν και συμπεριφορά;

Ύστερα από όλα αυτά οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν μία και μοναδική λύση. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ!
Ο Καραμανλής να κάνει εκλογές πριν κλείσει το 18μηνο, ώστε να έχει την ευχέρεια της λίστας. Έτσι, να βάλει πρόσωπα νέα, αξιόπιστα και πάνω από όλα άσπιλα και αμόλυντα, χωρίς δεσμεύσεις και διαχειριστικές ανεπάρκειες. Στο δε κόμμα να ξεσκαρτάρει το σύμπαν!
Ο Παπανδρέου να στηρίξει και αυτός το εγχείρημα των πρόωρων εκλογών, να κάνει το ίδιο με τον Καραμανλή, έστω και αν ηττηθεί (πράγμα σίγουρο). Ωστόσο, θα έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει την ¨κόπρο του Αυγείου¨ και να δημιουργεί ένα υγιέστερο πολιτικό φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: