14 Δεκ 2007

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (συνέχεια)

Ανεβάζω τα σχόλια του ¨συναδέλφου¨ Εξάκτινου στο παρακάτω link και σχολιάζω αναλόγως:

http://exaktinos.wordpress.com/2007/09/25/%ce%91%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c/

Στις προτάσεις σου αναφέρεσαι στα εξής:
1) Καθιέρωση εθνικής σύνταξης αγοραστικής δύναμης τέτοιας που να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα ένας ηλικιωμένος.
Απαντώ: Πολύ καλό ακούγεται ως ιδέα αλλά πως μπορούμε να ορίσουμε μια εθνική σύνταξη ως ανθρωπινή; Τα συνταξιοδοτικά δεδομένα, η αδυναμία εύρεσης πόρων και η ανομοιογένεια των συνταξιοδοτικών διαδικασιών μεταξύ των υπαρχόντων ταμείων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μία τέτοιου είδους εθνική συνεννόηση.
2) Ενοποίηση των ταμείων για να απαλλαγούμε από περιττό κόστος διαχείρισης.
Απαντώ: Εγκρίνω και επαυξάνω! Συμπληρώνω μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο ταμεία....ένα για τους μισθωτούς και ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως κλάδου παραγωγικής απασχόλησης.
3) Εν ανάγκη αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Η σύνταξη δεν είναι μέσο να να καλοπερνάμε μετά τα 55 αλλά μέσο επιβίωσης όταν δε μπορούμε να εργαστούμε λόγω προβλημάτων υγείας.
Απαντώ: Να ήξερες μόνο πόσο ζηλεύω όλους αυτούς και κυρίως όλες αυτές που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 45 και 50 τους. Αν μπορούσα θα έκανα και γω το ίδιο και θα ξανάρχιζα από την αρχή κάνοντας κάτι δικό μου. Ωστόσο, μπορώ να δεχτώ χαμηλότερα όρια για τις γυναίκες αλλά όχι υψηλότερα από τα ισχύοντα για τους άνδρες. Εκτός και αν αποφασίσουν επιτέλους, για τις γυναίκες συγκεκριμένα, να δίνουν μεγάλες άδειες μητρότητας, μπας και γίνει τίποτα με την υπογεννητικότητα (βλ. Σουηδία). Σε αυτήν την περίπτωση να υπάρξει εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά όχι πάνω από τα 60.
4) Μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Αν φέρουμε μετανάστες κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να τους πληρώσουμε τις ανάλογες συντάξεις για τις εισφορές που μας κατέβαλαν. Άντε να δεις τι ωραία θα είναι να στέλνεις κάθε μήνα ένα κόσμο λεφτά στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Αν έχουμε όμως δικά μας παιδιά τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τα λεφτά θα μείνουν εδώ.
Απαντώ: Με κάλυψες πλήρως! Για να μη σκεφτόμαστε την αναπαραγωγή μας σύμφωνα με την τσέπη μας!
5) Όποιος θέλει να παίρνει σύνταξη μεγαλύτερη από την εθνική ας κάνει επιπλέον ασφάλεια ζωής.
Απαντώ: Ίσως είναι μονόδρομος τελικά αυτή η λύση. Πίστεψέ με, αν και έχω καλό ταμείο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) γνωρίζω ότι βρέξει χιονίσει θα έχω σύνταξη από ιδιωτική ασφάλεια στο ποσό που ορίζω εγώ και υγειονομική κάλυψη σε κάθε επίπεδο. Αν μου δώσουν δε στην πορεία τη δυνατότητα να επιλέξω ασφαλιστικό φορέα, να είσαι σίγουρος ότι δε θα το σκεφτώ και πολύ. Εξάλλου, οι εισφορές είναι λιγότερες συγκριτικά!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσα να δεχτώ εθνική σύνταξη ένα ποσόν από 600-1000 Ευρώ.