19 Σεπ 2007

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Και να θέλει δεν μπορεί να ησυχάσει.... η μαύρη προπαγάνδα.
Κάποιοι λένε ότι στη ΝΔ αρχίσανε τα όργανα από τους κομμένους υπουργούς.
Από όσο ξέρω, ο Καραμανλής έφτιαξε το κυβερνητικό σχήμα λαμβάνοντας υπόψη του τέτοια ενδεχόμενα.
Έτσι, η νέα Κυβέρνηση που σχημάτισε αποκλείεται να κλυδωνιστεί από τέτοια φαινόμενα.
Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ότι κατάφερε να ανανεώσει το σχήμα και παράλληλα να κρατήσει ισορροπίες, χρησιμοποιώντας πρόσωπα που μπορεί σε άλλη περίπτωση να μη χρησιμοποιούσε, αλλά σίγουρα έχουν να προσφέρουν πολλά στο κυβερνητικό έργο.

Το ΠΑΣΟΚ πάει για διάσπαση;
Είναι ένα ερώτημα που τίθεται σιωπηρά μέσα στην παράταξη, αφού όλοι βλέπουν τα εξής:

Ο Γιώργος δεν είναι ικανός για αρχηγός, αλλά έχει μαζί του πρόσωπα που μπορούν να τον στηρίξουν αποτελεσματικά.
Ο Βενιζέλος είναι σίγουρα πιο ικανός από το Γιώργο, αλλά ο τρόπος που το προβάλλει έχει θεωρηθεί από πολλούς πολιτικώς unfair.
Οι τάσεις γενικότερα στο ΠΑΣΟΚ είναι τρεις: οι παλαιοκομματικοί (Ανδρεϊκοί), οι εκσυγχρονιστές (Σημιτικοί) και οι ενδιάμεσοι των δύο αυτών τάσεων
Η βάση του Κινήματος είναι προφανώς δυσαρεστημένη από την εικόνα του και συνάμα μπλεγμένη από την έλλειψη ουσιαστικής και καθ ‘όλα αποδεκτής πολιτικής φυσιογνωμίας για την αρχηγία.
Πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στο ποιος θα είναι αρχηγός, αλλά και στο πως αυτός θα εκλεγεί.
Η πίεση που ασκείται πλέον είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει την ευκαιρία για άλλη μία φορά να μην έχει ουσιαστικό πολιτικό αντίπαλο. Έτσι, οι όποιες διαδικασίες εκλογής αρχηγού πρέπει να γίνουν γρήγορα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη μελλοντική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ

Αν τα συνυπολογίσει αυτά κάποιος ουδέτερος αναλυτής, ίσως συμπεράνει ότι το ενδεχόμενο διάσπασης θα ήταν η καλύτερη λύση, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμη βάση, από το να γίνουν μπαλώματα. Εξάλλου, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί βασικό πολιτικό θεσμικό παράγοντα, αλλά όταν οι θεσμοί περνούν βαθιά κρίση συνήθως καταργούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: