30 Σεπ 2007

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ;

Μετά το ΠΔ164 και το νόμο 3320, ήρθε ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτήτων Υπαλλήλων για να ρυθμίσει το καθεστώς λειτουργίας των Δήμων και Κοινοτήτων και να δώσει μία έμμεση απάντηση για το πως θα αντιμετωπίζονται οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ στο μέλλον. Στο άρθρο 45 ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου θα γίνονται αορίστου μετά την παρέλευση 24 μηνών επιτυχούς θητείας.

Με τα παραπάνω, η ΝΔ έδωσε λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων που ήταν σε εκκρεμότητα μέχρι το 2004, δίνοντας μάλιστα τη σωστή διάσταση των πραγμάτων, αφού το Διάταγμα αυτό αφορούσε άτομα που απασχολούνταν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με την ίδια φιλοσοφία κινήθηκαν οι διαδικασίες, τόσο με το νόμο 3320, περί αυξημένης μοριοδότησης των υπηρετούντων, όσο και με τον προαναφερόμενο Κώδικα που θα διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την έναρξη ισχύος του (2008) και εφεξής.

Το μόνο που μένει να ρυθμιστεί είναι οι περιπτώσεις συμβασιούχων που προσλήφθηκαν μετά το 2004 και μέχρι σήμερα. Για τους συγκεκριμένους δεν υπάρχει ακόμα καμία ρύθμιση αν και γνωρίζω καλά ότι είναι στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης να τακτοποιήσει το θέμα. Ωστόσο, εάν κάποιος οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέας προκηρύξει θέσεις είναι στο χέρι των συμβασιούχων να αιτηθούν την πρόσληψή τους. Πρόσθετα, το ΥΠΕΣ έχει δώσει το δικαίωμα π.χ. στους ΟΤΑ να ζητήσουν την πλήρωση όσων θέσεων επιθυμούν προκειμένου να τακτοποιήσουν την εργασιακή τους συνέχεια και να στηρίξουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους που ουσιαστικά δουλεύουν ως οργανικοί υπάλληλοι χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα

Έτσι, μέχρι το 2010 δε θα υπάρχουν εκκρεμότητες συμβασιούχων εν ομηρία. Ωστόσο, συνιστώ υπομονή και ψυχραιμία στους εργαζόμενους που δουλεύουν υπό αυτό το καθεστώς. Εξάλλου, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες και νόμοι που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση αυτής της πατέντας που ξεκίνησε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί για όλους αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα.

Σε λίγες ημέρες θα έχω περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: