19 Οκτ 2007

ΛΕΞΙΠΛΑΣΙΕΣ

Η γλώσσα μας έχει το πλουσιότερο λεξιλόγιο του κόσμου. Εκατομμύρια λέξεων και φράσεων συνθέτουν τον πιο πολύπλοκο αλλά και τον πιο άμεσο κώδικα επικοινωνίας που υπάρχει στον πλανήτη. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλος ο πλούτος της που έχουμε δανείσει και στους ξένους.

Εδώ, γίνεται μια προσπάθεια να παραθέσουμε λέξεις και φράσεις που στη σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους νέους, προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, με τους δικούς τους ξεχωριστούς κώδικες. Αξίζει φυσικά να σημειώσουμε ότι η χρήση των λέξεων ή των φράσεων αυτών γίνεται πλέον και από μεγαλύτερους σε ηλικία, ως δείγμα εκμοντερνισμού και προσέγγισης της νέας γενιάς. Ωστόσο, τα αμέσως παρακάτω εκτιθέμενα δεν παύουν να αποτελούν σημείο αναφοράς της νέας γενιάς και κάθε νέας γενιάς που προκύπτει. Είναι λέξεις ή φράσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες σε επίσημα πρωτόκολλα επικοινωνίας αλλά που υποτίθεται ότι διευκολύνουν την καθημερινή, κυρίως προφορική, επικοινωνία, προσθέτοντας και λίγο χιούμορ στη ζωή μας.

Μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε τις δικές σας ετυμολογίες από ανάλογες λεξιπλασίες, που έχετε κατά νου, και να φτιάξουμε έτσι ένα μίνι λεξικό νεοελληνικής...μαλλιαρής!!!

Κουφάθηκα: Θα νομίζει κανείς ότι ο χρήστης της λέξης χρειάζεται επειγόντως ΩΡΛ. Κι όμως, λέγοντας ¨κουφάθηκα¨ εννοούμε μεταφορικώς ότι αυτό που ακούσαμε από κάποιον είναι τόσο απρόσμενο που δεν είναι δυνατό να το έχουμε όντως ακούσει. Λειτουργεί κατά το ¨τσίμπα με να δω αν ονειρεύομαι¨! Νομίζουμε ότι δεν ακούσαμε καλά αυτό που μας είπαν, απλά και μόνο επειδή δεν το χωράει ο νους μας. Αντί λοιπόν να πούμε όλα τα παραπάνω, ξεφουρνίζουμε ένα ¨κουφάθηκα¨ και δημιουργούμε την εικόνα μας στον άλλον. Εξάλλου, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις!!

Κουφό: Κατ΄αναλογία με τα παραπάνω δίνει ιδιότητα σε πράξεις, γεγονότα ή κουβέντες ατόμων. ¨Πολύ κουφό αυτό που έγινε¨, ¨μη μου λες κουφά¨ κ.λπ. είναι μερικές από τις χρήσεις της λέξης αυτής, με τη διαφορά ότι ο χρήστης φαίνεται να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτά που υποπίπτουν στην αντίληψή του, λαμβάνοντας μια κριτική, θα λέγαμε στάση, απέναντί τους.

Έμεινα κάγκελο: Φυσικά πότε ένας άνθρωπος δε μεταμορφώνεται σε κάγκελο. Ενδεχομένως δε να μην έχει καμία σχέση με της πουτάνας το κάγκελο (αναλύεται παρακάτω). Στεκόμαστε μόνο στην ιδιότητα του κάγκελου που παραμένει ακίνητο, στητό και ανεπηρέαστο από τις καιρικές συνθήκες. Μένουμε, λοιπόν, κάγκελο όταν μένουμε ανέκφραστοι και κοιτάμε κάποιον σχεδόν σα χαζοί επειδή αυτά που μας είπε είναι δύσκολο να τα επεξεργαστεί άμεσα ο εγκέφαλός μας. Είναι υπερθετικού βαθμού ως προς το ¨κουφάθηκα¨ επειδή εκτός της ακοής χάνουμε και την κίνησή μας.

Έπαθα overflow: Είναι έκφραση επηρεασμένη από την εποχή υψηλής τεχνολογίας, στην οποία ζούμε. Overflow παθαίνει ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή όταν τα δεδομένα που εισάγουμε σε αυτόν είναι παραπάνω από τη χωρητικότητα του. Οι νέοι λοιπόν παρομοιάζουν τον εγκέφαλό τους με ένα σκληρό δίσκο που προφανώς παθαίνει σύγχυση όταν οι πληροφορίες που λαμβάνουν για ένα θέμα είναι τόσο πολλές ή ετερόκλιτες που δεν μπορούν άμεσα να τις επεξεργαστούν. Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί καθημερινά μόνο το 2% των δυνατοτήτων του μυαλού του – για τις φυσικές ξανθιές μπορεί και λιγότερο- καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει χώρος και μάλιστα πολύς, άσχετα αν οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χαρακτηριστούν από το χρήστη της παραπάνω φράσης ως παπαρολογίες, ασχετοσύνες και άλλα τινά.

Και γαμώ…: Η φράση μπαλαντέρ!! Είναι υπερθετικού βαθμού και δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτή καθεαυτή την ερωτική πράξη. Ωστόσο, η χρήση της φράσης αυτής προέρχεται ως μεταφορά του συναισθήματος οργασμού επί του...πρακτέου. Έτσι, όταν μας αρέσει κάτι γενικώς λέμε π.χ. ¨ γαμώ τα παγωτά¨. Όταν μας αρέσει κάποιος λέμε ¨ γαμώ τα άτομα¨. Δε σημαίνει ότι τα γαμούμε όντως αλλά ότι μας αρέσουν πολύ, σχεδόν ηδονιζόμαστε με την επαφή μας μαζί τους!! Εναλλακτικά, λέμε ¨είναι και γαμώ…¨, προσθέτοντας το ¨και¨ για να δώσουμε έμφαση!!
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! 1. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η παραπάνω φράση όταν φλερτάρουμε γυναίκες (¨είσαι και γαμώ..¨). Είναι από άκομψο έως πρόστυχο, ανάλογα με το μυαλό της υποψήφιας. 2. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλουμε να τονίζουμε την ιδιότητα (¨και γαμώ τους τερματοφύλακες¨, την ικανότητα (¨και γαμώ τους έξυπνους¨) ή την αγανάκτησή μας (¨είσαι και γαμώ τους μαλάκες¨). 3. Μην προσπαθήσετε να μεταφέρετε τη φράση στην Αγγλική γλώσσα (¨and I fuck…¨). Ειδικά οι Εγγλέζοι δε θα σας καταλάβουν ποτέ! Ξέρετε γιατί!!

Έφαγα πακέτο: Το πακέτο ως γνωστόν δεν τρώγεται. Επιπλέον, συνειρμικά η εικόνα ενός πακέτου έχει πάντα γωνίες. Έτσι, ακόμα κι αν τρωγόταν θα μας καθόταν στο λαιμό. Αυτή όμως ακριβώς την εικόνα έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε αυτή τη φράση. Σα να καταπίνουμε ένα πακέτο, με αμφίβολη την εξέλιξη της βρώσης (από εμετό μέχρι… θυμαράκια). Όταν λοιπόν τρώμε πακέτο σημαίνει ότι περνάμε μια κατάσταση η οποία δεν υποφέρεται και δεν είναι αναστρέψιμη υπέρ μας. Αποτελεί κυρίως μαθητική έκφραση, που χρησιμοποιείται όταν π.χ. ο βαθμός του διαγωνίσματος είναι χάλια ή όταν τρώμε αποβολή.

Γαμάτος-άτη-άτο: Σχετικό με το ¨και γαμώ…¨. Προσδίδει ιδιότητα σε πρόσωπο ή πράγμα, που γίνεται αντικείμενο θαυμασμού. Κατά τα άλλα, ισχύουν τα όσα αναφέρουμε στην επεξήγηση του όρου ¨και γαμώ…¨.

Μου έφυγε το καφάσι: Τα καφάσια χρησιμοποιούνται από τους απανταχού μανάβηδες προκειμένου να τηρείται το εμπόρευμά τους σε τάξη και να μην είναι σκορποχώρι. Είναι λοιπόν ένα μέσο ευταξίας. Ο χρήστης της φράσης αντιμετωπίζει πρόβλημα ευταξίας των δεδομένων που έχει κατά νου και δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Δεν μπορεί να συλλάβει την αρχή και το τέλος μιας κατάστασης και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Την κάνω…: Σίγουρα κάτι κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση. Συνήθως φεύγουμε από κάπου. Εξάλλου του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ!

Έγκαυλος-η: Όταν χαρακτηρίζεται κάποιος έτσι σημαίνει ότι είναι μονίμως διεγερμένος σεξουαλικά. Προσφιλής χαρακτηρισμός για άτομα με πλούσια ¨σωματικά προσόντα¨ και λάγνο βλέμμα. Πάντως, αν θέλετε την άποψή μου μη χρησιμοποιήσετε τη λέξη αυτή προκειμένου να κολακέψετε κάποιον ή κάποια, εκτός αν τον/την ξέρετε καλά. Πρόσθετα, η χρήση της λέξης αυτής μπορεί να αποδίδει την έντονη ψυχολογική και πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος. Π.χ. ¨…έγκαυλος ήρθε ο Διευθυντής μου σήμερα…¨

Φρικάρησα – Πω πω φρίκη!: Αναφέρεται σε φάσεις που μας γεμίζουν ακατάληπτα, ετερόκλητα και μη διαχειρίσιμα συναισθήματα. Π.χ. ύστερα από ένα χωρισμό, μια κακή εξέλιξη μίας υπόθεσης κ.λπ. Φυσικά χρησιμοποιείται και με την κυριολεκτική σημασία του όρου φρίκη, δηλώνοντας αποτροπιασμό, αποστροφή κ.λπ.

Κρασάρησα: Είναι hi tech έκφραση, ενταγμένη στα πλαίσια της εποχής υψηλής τεχνολογίας που διανύουμε. Η έννοια αυτή χρησιμοποιείται κανονικά όταν περιγράφουμε ότι ο σκληρός δίσκος του Η/Υ μας βάρεσε μπιέλα. Παρομοιάζουμε λοιπόν το μυαλό μας με ένα κατεστραμμένο σκληρό δίσκο, θέλοντας να δείξουμε την αδυναμία μας να σκεφτούμε λογικά και να πάρουμε αποφάσεις.

Για τα μπάζα: Προφανώς και δε μιλάμε για σκουπίδια ή απομεινάρια κατεδαφισμένου τοίχου. Μιλάμε γενικώς για απομεινάρι....το κατακάθι....το τίποτα με μπόλικο καθόλου! Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε πρόσωπο ή και κατάσταση ανθρώπου. Μεταφορικά υποδηλώνει ξεπεσμό, ηλιθιότητα, χαζομάρα...¨είσαι για τα μπάζα¨. Δηλαδή ένα με το τίποτα!

Γκούφυ: Ο άνθρωπος που αποκαλείται έτσι παρομοιάζεται με το γνωστό γκαφατζή ήρωα των ταινιών του Μίκυ Μάους. Ο γκαφατζής...ο άνθρωπος που τον δέρνει η χαζομάρα.
Κατά την ίδια λογική μπορούμε να εκφραστούμε περιφραστικά όταν περιγράφουμε μία ανόητη ενέργειά μας ή θέλουμε να αυτοσαρκαστούμε για κάτι που δεν πετύχαμε εξαιτίας αβλεψίας μας...¨έκανα γκουφιά"!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: